Харесва ми как Колбърт прави фалшиво отхвърляне на един от Dr.

Харесва ми как Колбърт прави фалшиво отхвърляне на един от Dr.

Установено е, че нивата на административно разпространение за азиатските и индианските групи са „изключително ниски“. Причините за тези ниски нива са неизвестни, но те биха могли да бъдат важни за разбирането дали процентът на ASD е по-висок сред сомалийските деца или е подценен сред другите деца. С други думи, привидно ниският процент на разпространение сред азиатските и индианските деца може изкуствено да увеличи сравнителния процент сред сомалийските деца, изкривявайки истинското разбиране за всички участващи групи.

Така че, да, административното разпространение на аутизма беше по-високо сред сомалийските американци в Минесота, но имаше много проблеми, които затрудниха използването на тези данни, за да се определи със сигурност дали действителното разпространение на аутизма е по-високо, не на последно място, че както беше отбелязано в Left Brain, Right Brain, Department of Education, данните не са надеждни за проследяване на аутизма. Джим Лейдлър направи същото в публикация в Pediatrics през 2005 г. Действително, най-новото изследване на аутизма в сомалийско-американската общност в Минеаполис беше публикувано през 2016 г. и установи, че децата от Сомалия са с еднаква вероятност да бъдат идентифицирани с разстройство от аутистичния спектър (ASD) като бели деца, но че сомалийските деца с ASD са значително по-склонни да имат интелектуални увреждания, отколкото децата с ASD във всички други расови и етнически групи. Междувременно Стив Новела изследва клъстера и предлага други потенциални причини за него, ако дори е имало клъстер, като дефицит на витамин D или ефект на основателя. Разбира се, както посочих по-горе, изглежда, че децата, родени от сомалийски имигранти, не са по-склонни да бъдат диагностицирани с аутизъм, отколкото белите деца; така че там дори нямаше клъстер. За съжаление, отне осем години, за да разберем това.

Много преди това щетите бяха нанесени и семето на недоверието към MMR и други ваксини беше засадено от антиваксери. През следващите няколко години, както ще видите, антиваксаторите подхранваха това семе, докато разцъфтят под формата на огнища на морбили.

Влиза Андрю Уейкфийлд

Не е ясно точно кога Андрю Уейкфийлд за първи път се свърза със сомалийската общност в Минесота, но знам, че Age of Autism беше по случая още през август 2008 г. и че основателят на групата за антиваксини Generation Rescue JB Handley публикува „Отворено писмо на сомалийските родители от preglednaprodukta.top Минесота“, в който им каза, че това са ваксините и че не могат да се доверят на местните здравни власти. Той дори стигна дотам, че ги призова да обявят „извънредно положение във вашата общност и да създадат нов график за ваксинация за вашите деца“. Междувременно още през август 2008 г. Дейвид Кърби пишеше истории като „Аутизмът „американска болест“ ли е?“ Съобщава се, че сомалийските имигранти имат високи нива.

Знам със сигурност от медийни акаунти и триумфални публикации в блогове в Age of Autism, че той се е срещал многократно с общността и нейните лидери между 2010 и 2011 г. и че изглежда все още е в контакт с прекъсвания. Например, ето един съвременен акаунт в местни медии от 2010 г. Това беше време, когато той предложи като „изследване“ на аутизма в сомалийски имигранти и обеща да събере средства за това, нещо, което изглежда никога не е правил. В същото време той продаде изследването по следния начин:

Сомалийците от Минесота, притеснени от аутизма сред децата си, наскоро поканиха противоречивия британски изследовател Андрю Уейкфийлд в Минеаполис, за да разговарят с тяхната общност.

На среща на сомалийската общност в Минеаполис Уейкфийлд помоли публиката си да участва в проучване. Той каза на около стотина души, събрани в ресторант, собственост на Сомалия, че могат да помогнат да се открие причината за аутизма.

„Това е разрешимо, има кауза, има начало и трябва да има край“, каза Уейкфийлд. „Не можем да приемем щетите, които се нанасят на всички тези деца. Това е напълно неприемливо и страданието, през което преминавате.”

По време на същата беседа Уейкфийлд твърди, че не са известни случаи на аутизъм в Сомалия, характеризирани в историята като „анекдотично наблюдение, което много сомалийци потвърждават“. Изумява ума, че Уейкфийлд би направил такова твърдение (добре, всъщност не е така, като се има предвид колко голям лъжец е Уейкфийлд), но не изумява ума, че сомалийците от Минесота биха намерили подобно твърдение за достоверно. Сомалия е бедна страна и не е напрегнато въображението да се спекулира, че повечето хора, живеещи там, не са запознати с аутизма. Нито пък накърнява доверието твърде много да се отбележи, че една страна от Третия свят е малко вероятно да има същия вид програми за скрининг и подкрепа за аутизъм, каквито имаме в САЩ и други развити страни и че в такива страни повечето случаи на аутизъм, различни от най-тежките биха останали недиагностицирани. Всъщност дори тежките случаи могат да бъдат диагностицирани като умствена изостаналост, а не като аутизъм.

Както и да е, групата от аутизъм през 2008 г. доведе до възприятия като това:

Тя си спомни майка от Сомалия, която говори на среща за обществено здравеопазване в общностния център на Брайън Койл преди няколко години. Тя беше родила няколко здрави деца в Африка, но първото й дете в Съединените щати показа симптоми на аутизъм в ранна възраст.

Уейкфийлд отново посети Минеаполис точно в средата на епидемията от морбили през 2011 г., за да изнесе реч в сомалийски ресторант. По това време беше отбелязано, че има „няколко гласови педиатри и лекари от сомалийски произход, които се опитват да говорят за това“, но че недоверието към здравните власти е много високо и местни антиваксинални групи като Съвета за безопасност на ваксините в Минесота активно влияят сомалийци. Все още са. През 2016 г., например, членът на борда на VSCM Пати Карол публикува предупреждение до сомалийските родители, че Министерството на здравеопазването на Минесота „училищни специалисти да убедят сомалийските родители да дадат на децата си MMR ваксината, въпреки ясното противопоставяне“.

Господи, казваш го, сякаш е нещо лошо.

Това е проблемът, разбира се. Антиваксерите са опортюнистични до крайност. Ако видят население, което е уязвимо към тяхното послание за насърчаване на болестта, те ще се нахвърлят и винаги става въпрос за ваксините. Те видяха история за възможен клъстер от аутизъм сред децата на сомалийски имигранти в Минесота. Къде учените виждат такава история и питат „Реален ли е клъстерът, а не фалшив?“ и „Ако е истинско, какво може да го причинява?“ антиваксистите виждат такава история и я приемат абсолютно, положително трябва да са ваксините. В този конкретен случай те се възползваха от липсата на познания на новопристигналата имигрантска общност за аутизма и ваксините, традицията, при която информацията се предава предимно устно, и недоверието на някои от членовете й към местните здравни власти. Резултатите все още се проявяват при катастрофално ниско усвояване на MMR и епидемии от морбили.

Какво може да се направи?

Както се казва във всеки източник, който съм чел през годините за сомалийската общност и ваксините в Минесота, подозрението и страхът от MMR ваксината вече са силно затвърдени и ще бъде много трудно да бъдат обърнати. Всъщност беше посочено:

Служителите на Министерството на здравеопазването на Минесота установиха, че страхът от аутизъм често е причината за отказа на родителите да ваксинират децата си. Високо образованите сомалийски жители на Минесота не са освободени от този страх. Както един сомалийски преподавател призна: „Децата ми не получиха MMR; моето доказателство са сомалийските деца, които виждам, които имат аутизъм.

Родители, които посочват страха от аутизъм като причина за колебанието си във връзка с ваксината, казаха на служителите на здравния отдел, че са получили информацията си предимно от други сомалийски жители на Минесота. Да им се каже, че MMR не причинява аутизъм, не беше задоволително за много родители, защото никой не можеше да им каже какво причинява аутизъм. И все пак, когато са попитани на кого биха се доверили за здравна информация, почти всички казаха, че се доверяват на своя доставчик на здравни услуги. И значителен брой, които отказаха ваксинации, казаха, че ще преразгледат решението си, ако им бъде предоставена повече информация.

Родителите на деца, диагностицирани с ASD, изразиха вярата си във връзка между MMR и аутизма и понякога също замесваха получаването на множество ваксини като причина за аутизма на тяхното дете. Някои сомалийски родители са осъзнали, че аутизмът и ваксините не са свързани, но те са в малцинството.

По този начин сомалийските родители, които се колебаят от ваксината, по много начини приличат на нашите собствени местни антиваксери и колебливи родители по отношение на ваксината. Много от тях са високо интелигентни и образовани. Те получават дезинформацията си за ваксините и аутизма от своите връстници повече, отколкото от медицинските власти. Освен това родителите, които имат деца с диагноза ASD, са най-страстните и убедителни в аргумента, че ваксините са свързани с аутизма и поради ниския процент на морбили (благодарение на MMR) много сомалийски родители разглеждат аутизма като по-голяма заплаха за децата им от морбили и основават решенията си за ваксините на това погрешно схващане. Една разлика е, че за разлика от много от нашите местни антиваксери, сомалийските имигранти като цяло държат на високо уважение към медицинската професия и по този начин са по-отворени да бъдат повлияни от лекари и други клиницисти. Всъщност трябва да бъда малко по-ясен. Американските антиваксери като цяло не се доверяват на медицинската професия, докато американските родители, които се колебаят от ваксините, са склонни да държат медицинската професия на по-високо уважение.

Както и да е Министерството на здравеопазването на Минесота се опитва да посрещне предизвикателството да достигне до сомалийски родители чрез програми за достъп в училищата и дневните центрове, насочени към повишаване на осведомеността за нарастващата уязвимост на сомалийските деца към болести, предотвратими с ваксина. Бахта и др. отбелязват:

Намирането на начини за използване на уважението, което сомалийците имат към лекарите и други здравни специалисти, е предизвикателство. В проучвания, изследващи как клиницистите могат да предоставят ефективни грижи на сомалийските пациенти, изграждането на доверие е идентифицирано като важно. Две неща, които допринасят за доверието, които многократно се цитират в литературата, са наличието на компетентен преводач и липсата на прибързаност от страна на клинициста. Политиките на клиниката, като осигуряване на наличен професионален преводач, добавяне на време към срещите, когато са необходими преводачи, и последователното планиране на семейства с един и същ клиницист могат да подкрепят усилията за изграждане на доверителни отношения със сомалийски пациенти.

В основата си, стратегии като тези не се различават от техниките, използвани с колебливите от ваксината хора от всяка раса или националност, адаптирани към сомалийските родители чрез включване на преводач. Има една област, в която сомалийската общност в Минесота може да е малко по-различна:

Това е различно от американските родители, които са склонни да се възмущават, че им се казва твърде твърдо какво да правят и искат да вземат свои собствени решения. Отново това показва значението на гъвкавостта при справянето с колебливите от ваксината родители и как стратегиите и съобщенията, въпреки че като цяло споделят едни и същи широки теми, трябва да бъдат адаптирани към конкретната насочена популация. Също така е важно да запомните, че сомалийците в Минесота не са монолитни. Въпреки че възгледите против MMR преобладават и възгледите срещу ваксините са станали често срещани, имаше (и все още има) членове на общността, които обединяват сили със здравните служители на Минесота, за да отблъснат.

За съжаление напредъкът вероятно ще бъде бавен, тъй като промяната на утвърдените вярвания е трудна и изисква продължителни, целенасочени усилия. Междувременно децата от сомалийската общност в Минесота ще останат уязвими към морбили и потенциално други болести, предотвратими с ваксина, и вероятно ще послужат като огнище за по-нататъшни огнища, докато степента на усвояване на MMR може да се повиши обратно до това, което беше през 2004 г. Не забравяйте, че на Обединеното кралство отне много години, за да повиши нивото си на усвояване на MMR някъде близо до мястото, където беше преди Уейкфийлд, подпомаган и насърчаван от таблоидната преса, да предизвика паниката на MMR. Няма причина да очакваме, че подобно възстановяване ще отнеме по-малко време в Минесота.

За съжаление, морбили е подаръкът, който продължава да дава и никой не е по-добър от това да го даде от Андрю Уейкфийлд. Сомалийската имигрантска общност в Минесота сега открива това.

Автор

Давид Горски

Пълната информация на д-р Горски можете да намерите тук, заедно с информация за пациентите.Дейвид Х. Горски, MD, PhD, FACS е хирургичен онколог в Института за рак на Барбара Ан Карманос, специализиран в хирургия на рак на гърдата, където също така служи като лекар за връзка с рака в Американския колеж по хирурзи, както и доцент по хирургия и член на факултета на магистърската програма по биология на рака в Държавния университет Уейн. Ако сте потенциален пациент и сте намерили тази страница чрез търсене в Google, моля, разгледайте биографичната информация на д-р Горски, отказите от отговорност относно неговите писания и известието за пациентите тук.

За докосване на по-леката страна, ето д-р Пол Офит, който се появява в The Colbert Report, за да обсъди новата си книга:

Докладът на Колбърт Понеделник – Четвъртък 23:30 ч. / 22:30 ч
Пол Офит
www.colbertnation.com
Colbert Докладвайте пълните епизоди Политически хумор Сатира блог Видео архив

Изглежда ми победа. Особено ми харесва как д-р Офит казва, че въпросът дали ваксините причиняват аутизъм е „зададен и, за щастие, е получил отговор“. Той Х. Това е изстрел от другата страна на Джей Би Хендли, който, както Стив Новела посочи (както и аз), е напълно невежещ за науката и как да тълкува медицинската литература, както демонстрира отново и отново със своите „14 изследвания“ глупости. Разбира се, всеки, който извика Хендли за неговото невежество, е обект на лична атака. Репортерите го усетиха. Стив Новела е почувствал гнева му. И аз също. Междувременно Хендли злорадства от спада на доверието във ваксините, който неговата организация Generation Rescue е помогнала за насърчаване.

За щастие Колбърт изглежда го разбира. Харесва ми как Колбърт прави фалшиво отхвърляне на една от точките на д-р Офит, като посочва, че той е „управляван от страх“. Особено ми харесва как той споменава Андрю Уейкфийлд, но не по име (по-скоро като лорд Волдемор) и как задава на д-р Офит куп въпроси, базирани на тези, които движението против ваксините обича да използва, за да плаши родителите. Нищо чудно, че антиваксинният колектив в Age of Autism полудява, след като публикува (и повторно публикува) множество стари и нови атаки срещу Пол Офит, откакто беше обявено, че той ще бъде в The Colbert Report снощи, като всичко това беше допълнено с един от самия Джей Би Хендли, в който той нарича д-р Офит „отвратителен лъжец“.

Остани стилен, J.B. Остани стилен.

Автор

Давид Горски

Пълната информация на д-р Горски можете да намерите тук, заедно с информация за пациентите.Дейвид Х. Горски, MD, PhD, FACS е хирургичен онколог в Института за рак на Барбара Ан Карманос, специализиран в хирургия на рак на гърдата, където също така служи като лекар за връзка с рака в Американския колеж по хирурзи, както и доцент по хирургия и член на факултета на магистърската програма по биология на рака в Държавния университет Уейн.

Tags: No tags

Comments are closed.